Blåbärsbullar
Inte så vackra, men hemskt goda! Originalreceptet är på lussekatter från tidningen Baka glutenfritt 2015, men det är ett så himla bra recept att jag gjorde om det till både kanelbullar och blåbärsbullar! Ett perfekt grundrecept helt enkelt. Bullarna blir stora, saftiga och fluffiga. Ingen kan gissa att de är glutenfria!
Ingredienser, ca 40 st
½ dl/110 g socker
2 tsk vaniljsocker
ev. ½ tsk vaniljpulver
1 dl/110 g vit sirap
25 g färsk jäst
150 g laktosfritt smör
2 msk/20 g fiberhusk
½ tsk salt
4 dl/340 g laktosfri mjölk
250 g laktosfri kvarg
1 ägg
ca 8 dl/500 g glutenfri mjölmix
75 g frysta blåbär
1 msk potatismjöl
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker
Gör så här
Blanda ihop jäst, socker, vaniljsocker, ev. vaniljpulver och sirap. Smält smöret och blanda ner tillsammans med fiberhusk, salt och 1 dl mjölmix. Blanda ner resten av ingredienserna och arbeta ca 5 minuter. Blanda blåbär med potatismjöl (för att suga upp lite fukt från bären). Vänd försiktigt ner bären i degen. Låt degen jäsa ca 1 timme. Klicka i deg i bullformar. (Använd gärna en muffinsplåt för att inte få så platta muffins som jag) Låt jäsa ytterligare 1,5 timme. Pensla med ägget och strö över pärlsocker. Grädda i ugn i 225 grader ca 10 minuter.