Hönökaka

Något jag saknat i brödväg är mitt före detta favoritbröd: hönökaka. Nu har jag bakat egna! Det blir inte precis samma sak, men det blir himlans gott! Och inte sådär stabbigt som smuligt som glutenfritt köpebröd kan vara. Receptet kommer härifrån.
 
Ingredienser, 6 runda kakor
25 g jäst
1 msk ströcocker
3 dl laktosfri mjölk
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
2 dl glutenfria havregryn
1 tsk bakpulver
6 1/2 dl glutenfri mjölmix, tex Semper mix (jag bytte ut 1 dl mix mot 1 dl Gluten Substitute)
Ca 1-2 dl glutenfri mjölmix till utbakning
Smält laktosfritt smör till pensling
 
Gör så här
Smula ner jästen i en kopp och blanda med sockret tills jästen är rinnig. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll ner i en bunke tillsammans med jästen. Blanda i sirap, fiberhusk, salt och havregryn. Låt vila 10 minuter. 
 
Rör ner bakpulver och mjölmix och arbeta med degkrokar minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
 
Knåda degen på mjölat bakbord, arbeta in mer mjölmix om det behövs. Dela degen i 6 bitar (väg för att få exakt lika stora) och forma till bollar. Kavla ut till kakor, ½ cm tjocka eller tunnare om man så vill. Nagga och låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk i 30 minuter.
 
Pensla bröden med smält smör och grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 minuter. Håll koll, på slutet går det fort! Låt svalna på galler under bakduk. Dela varje kaka en eller två gånger för att få halvmånar eller fjärdedelar. Ät på en gång och frys in resten!

 
 
 
Visa fler inlägg