Vörtbröd
Ingredienser
25 g laktosfritt smör eller margarin
1 dl vatten
3,5 dl julmust
1 msk socker
25 g jäst
1 dl blötlagda russin
1 tsk salt
1 1/2 tsk pepparkakskryddor (½ tsk malen ingefära, ½ tsk malen kanel, 1/4 tsk mald kardemumma, 1/4 tsk mald kryddnejlika)
1/2 dl mörk sirap
1 msk fiberhusk
7 dl glutenfri mix, gärna grov (jag använde 1 dl Gluten Substitute, 3 dl grov glutenfri mjölmix, 1 dl rårismjöl, 2 dl ljus glutenfri mjölmix)
Gör så här
Smält matfettet och tillsätt vatten och julmust. Värm till 37 grader. Blanda socker och jäst i en bunke tills jästen är upplöst. Häll över vätskan. Rör och tillsätt russin, salt, pepparkakskryddor, sirap och fiberhusk. Låt svälla i 10 min. Blanda ner mjölmixen, lite i taget och häll över i en smord form på 1,5 liter. Låt jäsa i 30 minuter och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.