Norrlandskex

Något av det bästa på julen är norrlandskex, eller havrekex som vi också kallar dem. Dessa kex är en tradition i vår familj, det är inte jul utan dem! De är goda med smör och ost, men allra godast med julskinka. Eftersom detta är min första jul med fodmap har jag anpassat receptet, men de blev precis lika goda som vanligt. De är till och med enklare att baka glutenfria. Prova, du kommer inte ångra dig! :)
 
Ingredienser, ca 60 st
250 g glutenfria havregryn
0,5 liter laktosfri mjölk
 
100 g smält mjölkfritt margarin
100 g socker
3 dl havremjöl
3 dl rismjöl
12 g hjorthornssalt
1 msk pofiber
1 tsk fiberhusk
 
Gör så här
Lägg havregrynen i blöt i mjölken och låt stå över natten.
 
Blanda i smält margarin och socker. Blanda ihop havremjöl, rismjöl, hjorthornssalt, pofiber och fiberhusk, blanda sedan ner i smeten. Låt vila ca 10 minuter.
 
Rulla degen till matskedsstora bollar. Kavla ut till tunna kakor mellan två bakplåtspapper. De ska vara tunnare än man tror! Det finns olika knep för att få bra form, mamma trycker ut sina med fingrarna innan hon kavlar, jag rullar mina bollar till små prinskorvar.
 
Nagga kakorna och grädda ca 6 minuter i mitten av en 225 grader varm ugn. De är färdiga när de börjar bli lite bruna i kanterna. De går utmärkt att frysa.
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Bröd, Favoriter, Frukost, Jul, Mellanmål, Recept;
Taggar: Baka, Bröd, FODMAP, Frukost, Glutenfritt, Jul, Laktosfritt, Mellanmål, Naturligt glutenfritt, Recept Print Friendly and PDF