Saffransbullar med apelsin & vit choklad
Vi är inte så förtjusta i vanliga lussebullar, så till jul brukar vi istället göra saffransbullar med fyllning av apelsin och vit choklad. Receptet jag använde till degen i år har jag snott härifrån och fyllningen är freestylad ur minnet.
Ingredienser, ca 25 bullar
50 g röd jäst
75 g smör/margarin, vanligt/laktosfritt/mjölkfritt
2 dl laktosfri mjölk eller annat mjölkalternativ
1 dl fint riven/pressad kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma
1 tsk vaniljsocker
500 g Sempers lågproteinmix eller finmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!
50 g röd jäst
75 g smör/margarin, vanligt/laktosfritt/mjölkfritt
2 dl laktosfri mjölk eller annat mjölkalternativ
1 dl fint riven/pressad kokt potatis
1 dl vit sirap
1 ägg
1 g saffran (alt 2 tsk icke mald saffran som du mortlar med saltet och kardemumman)
2 krm salt
0,5 krm kardemumma
1 tsk vaniljsocker
500 g Sempers lågproteinmix eller finmix (1 paket) + ca 1-2 dl till. Degen ska inte vara kletig!
Fyllning
125 g smör/margarin, vanligt/laktosfritt/mjölkfritt
0,5-1,5 dl strösocker
Rivet skal från 1 apelsin
Ca 1 rad vit choklad, laktosfri/mjölkfri
Pensling
1 ägg
1 msk vatten eller mjölk, laktosfri eller annat mjölkalternativ
1 msk vatten eller mjölk, laktosfri eller annat mjölkalternativ
Mandelspån
Gör så här
Knäck ett ägg i ett glas.Häll över ca 1 msk mjölk eller vatten och rör om.Ställ undan tills det är dags att pensla bullarna. Blandningen ska inte vara kall när du penslar bullarna.
Blanda ihop fyllningen: smör, socker och apelsinskal, låt stå framme så den blir mjuk. Lägg den vita chokladen i kylen, den är enklare att riva kall.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, häll mjölken över det varma smälta smöret och låt det bli ljummet (37 grader). Häll smörblandningen över jästen och rör om. När jästen löst sig häller du i alla ingredienser utom mixen och rör om.
Häll nu i mixen (500 g) plus ev 1/4 dl till och knåda med degkrokar i 3-5 minuter. Degen ska vara trådig och fortfarande vara kletig. Det är viktigt att inte ha i mer mix inför första jäsningen. Täck bunken med lock alternativt plastfolie och handduk och låt jäsa i ca 40 min.
Häll ca 0,5 dl mjölmix på underlaget och häll degen ovanpå det. Knåda nu i mjölmix med händerna tills degen känns smidig. Använd degskrapa till en början för att arbeta in mjölmix om du tycker att det kletar på händerna. Degen ska inte kleta när du arbetat färdigt med degen.
Kavla ut degen till en stor rektangel. Bre ut smörblandningen över hela. Riv över den vita chokladen.
Rulla längden från kortsidan. Skär i tunna skivor och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla på äggblandningen och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i ca 5 min. Var aktsam! Lussebullar blir fort färdiga.
Låt svalna under bakduk.
De klarar sig upp till ca 5 timmar i rumstemperatur utan varken plastpåse eller plastlåda med lock. Om du fryser in dem, kan de tinas i micron men då ska de bli lite varmare än bara upptinade, då blir de mjuka och saftiga igen. Om de blivit torra kan man även då micra dem för att få dem mjuka och goda igen.
