Semlor

Äntligen har jag hittat ett bullrecept där bullarna faktiskt blir MJUKA och SAFTIGA. Hallelujah! Originalreceptet kommer från BAKA Glutenfritt Jul 2015. Med lite förändringar blev lussebullar till semlor. Yum!
 
Ingredienser, 16 st
½ dl strösocker
150 g laktosfritt smör/margarin
4 dl laktosfri mjölk
50 g jäst
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1-2 msk mad kardemumma
1 dl vit sirap
250g laktosfri naturell kvarg
1 ägg
ca 10 dl glutenfri mjölmix (valfritt - byt ut 1-2 dl mjölmix mot Gluten Substitute)
1 uppvispat ägg till pensling.
 
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölk och låt degvätskan bli fingervarm. Smula ner jästen grovt i en kopp, tillsätt sockret och blanda tills jästen är rinnig. Häll jäst och degvätska tillsammans med fiberhusk i en bunke och låt vila i 10 minuter. Tillsätt restrerande ingredienser och arbeta degen med degkrokar minst 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
 
Dela degen i fyra delar, och varje del i fyra bitar. Rulla varje bit till en bulle och lägg på bakplåtspapper (4 på varje). Låt jäsa under bakduk ytterligare 40 minuter.
 
Pensla bularna och grädda mitt i ungen i 225 grader 8-10 minuter.
 
 
 
Skär ett lock och gröp ur lite inkråm ur varje bulle. Blanda eller mixa inkråmet med 200-300g riven mandelmassa och en skvätt laktosfri mjölk eller grädde. Fyll semlorna med mendelmasseblandningen.
 
Nu kan semlorna frysas in för senare ätande eller fyllas med laktosfri vispad grädde för omedelbart ätande.
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Bullar, Recept;
Taggar: Baka, Bullar, FODMAP, Glutenfritt, Laktosfritt Print Friendly and PDF